Brusnica – kraljica antioksidanasa

Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potječu iz Sjeverne Amerike. To je tvrda crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus. Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosjedioci Amerike kao lijek za mnoga stanja, između ostaloga i za upalu mokraćnih puteva.

Pokazalo se da brusnice spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa i utjecaja slobodnih radikala.

Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karoten), B vitamina (B1, B2, B3). Minerali u brusnici su kalcijum, magnezijum, fosfor, kalij. Sadrži i dosta vlakana.

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko dejstvo, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija, osobito infekcija urinarnog trakta. Jača otpornost organizma. Brusnica djeluje i na Helicobacter pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na želucu. Bioflavonoidi također djeluju kao jaki antioksidansi čime smanjuju mogućnost nastanka nekih zloćudnih oblika raka, naročito raka dojke i debelog crijeva. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni.

Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i oko 30 jedinjenja fenola polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze, jer inhibiraju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju. Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije. Brusnica sadrži male koncetracije šećera pa je pogodna za dijabetičare. Antocianini i proantocianidi pomažu kod obnavljanja ćelija odgovornih začulo vida.