Kašalj kao simptom

Kašalj je automatski, prirodni refleks kojim se čiste disajni putevi i koji većina ljudi iskusi više puta u godini. Razlog za njegovu pojavu mogu biti najobičnije iritirajuće čestice – poput onih iz klima uređaja ili ulične prašine, kao i različite vrste alergija.

Međutim, ozbiljniji razlog pojave kašlja je svakako nagovještaj neke bolesti. Prvo se javlja suhi, nadražajni kašalj, koji potom postaje produktivan uz izlučivanje sluzi. Kašalj je tipičan simptom prehlade. Kašalj nije potrebno trpjeti – treba ga pravilno liječiti!

Šta možemo uraditi kako bismo podigli odbrambeni mehanizam disajnih puteva i očistili ih od svakodnevnih iritacija?

Osim boravka na čistom zraku, u prirodi, postoje veoma efikasni prirodni sastojci i preparati koji smiruju kašalj ili omogućavaju iskašljavanje u slučaju produktivnog kašlja. Tako djeluju dvije veoma korisne biljke – timijan i bijeli sljez.

Timijan je još u vrijeme starih Grka predstavljao važnu ljekovitu biljku koja se koristila za simptomatsko liječenje kašlja i bronhitisa. Njegovi glavni sastojci (esencijalna ulja, tanini i flavonoidi) olakšavaju čišćenje disajnih puteva od sluzi, prodiru duboko u bronhije i blagotvorno djeluju tačno na mjestu bolesti.

Korijen bijelog sljeza umiruje suhi kašalj, odnosno, smanjuje iritaciju sluznice usta i ždrijela. Djeluje tako što formira zaštitni sloj na upaljenoj ili oštećenoj sluznici, čime povećava barijeru iritirajućim česticama i smanjuje osjetljivost receptora na kašalj.

Čisti i nenadraženi disajni putevi su dobar saveznik vašeg imunog sistema koji će kao takav biti otporniji u dodiru sa različitim virusima i bakterijama.