Politika privatnosti

Ko smo

Viennapharm d.o.o.
Jezero br. 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

e-mail adresa:
info@viennapharm.com

Kontakt podaci osobe zadužene za zaštitu podataka:
dpo@viennapharm.ba

Koje lične podatke skupljamo i zašto

Lični podatak je svaka informacija koja se odnosi na identifikovanu fizičku osobu, odnosno osobu koja se može direktno ili indirektno identificirati (npr. ime i prezime, adresa, broj telefona, adresa elektronske pošte i sl.).

Lični podaci koje prikupljamo su podaci koje medicinski radnici unose u zahtjev za registraciju a kako bi im odobrili pristup informacijama o proizvodima koji se izdaju na liječnički recept.

Podaci koje prikupljamo su: Ime i prezime, e-mail adresa, poslovni broj telefona, naziv kompanije u kojoj je korisnik zaposlen.

Podatke ove vrste možemo koristiti i kako bi medicinske radnike informisali o aktivnostima naše kompanije.

Slanjem zahtjeva za registraciju korisnik prihvata da se njegovi lični podaci obrađuju na način naveden u ovoj politici privatnosti.

Obrazac za kontakt

Lični podaci koje dobijemo putem kontakt forme se koriste za odgovore na upite koje korisnik proslijedi putem kontakt forme.

Podaci koje prikupljamo su: Ime i prezime, e-mail adresa, poslovni broj telefona, naziv kompanije u kojoj je korisnik zaposlen.

Podatke ove vrste možemo koristiti kako bi korisnike informisali o aktivnostima naše kompanije.

Slanjem podataka kroz kontakt formu korisnik prihvata da se njegovi lični podaci obrađuju na način naveden u ovoj politici privatnosti.

Kolačići

Korištenjem web stranice viennapharm.ba pristajete na spremanje kolačića na Vaš računar, pristup IP adresi i korištenje drugih alata kako bismo prikupili podatke o korištenju ove web stranice u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva (kao npr. informacije o pregledniku koji koristite, uređaju s kojeg pristupate stranici, lokaciji s koje pristupate) a sve u skladu sa ovom Politikom privatnosti.

Premda 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, obavezni smo prije spremanja kolačića zatražiti Vaš pristanak i informisati Vas o tome šta su kolačići i drugi alati koje koristimo. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti web stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.

Šta su kolačići

Kolačić je informacija spremljena na Vaš računar od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke te postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući lične informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika na način da sami odaberete hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika, i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na Vašem računaru. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u Vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. 

Google Chrome (stranica na engleskom jeziku)
Firefox (stranica na engleskom jeziku)
Microsoft Edge (stranica na engleskom jeziku)
Opera (stranica na engleskom jeziku)
Safari (stranica na engleskom jeziku)

Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranici viennapharm.ba

Vrste kolačića

4.1. Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računara po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke.

4.2.  Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računaru nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svake posjete određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računaru danima, mjesecima, čak i godinama.

4.3. Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedeće posjete tom web-mjestu.

4.4. Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.

Korištenje kolačića na viennapharm.ba

5.1. Web stranica viennapharm.ba koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi Vam naša web stranica omogućila bolje korisničko iskustvo te kako bi pohranili Vaš pristanak za korištenje kolačića.

5.2. Koristimo privremene, stalne i kolačiće prve i treće strane. Kolačići treće strane koje koristimo su od servisa Google Analytics koji se koristi za analizu posjećenosti web stranice. Ako želite da isključite ove kolačiće to možete učiniti kroz postavke vašeg internet preglednika. Više informacija na:

Google Chrome (stranica na engleskom jeziku)
Firefox (stranica na engleskom jeziku)
Microsoft Edge (stranica na engleskom jeziku)
Opera (stranica na engleskom jeziku)
Safari (stranica na engleskom jeziku)

Analitika

Ova web stranica koristi Google Analytics za analizu korištenja web stranice. Google Analytics upotrebljava kolačiće za prikupljanje standardnih podataka internetskih zapisnika posjetilaca ili podataka u anonimnom obliku. Informacije koje generira kolačić o vašoj upotrebi web stranice (uključujući IP adresu) prenose se Google-u. Informacije se zatim koriste za procjenu korištenja web stranice posjetilaca i za prikupljanje statističkih izvještaja o aktivnostima na web stranici.

Google-ova pravila o privatnosti dostupna su na adresi: https://policies.google.com/privacy.

Google je razvio dodatni program za pretraživače za JavaScript Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete preuzeti ili instalirati dodatni program za svoj mrežni pretraživač.

S kim dijelimo vaše podatke

U nijednom slučaju ne prodajemo lične informacije korisnika web stranice.

Uz odgovarajuće mjere zaštite, informacije o korisnicima dijelimo samo u slučaju zakonske obveze: U slučajevima gdje je to zakonom propisano ili je neophodno za sprječavanje, otkrivanje ili kažnjavanje krivičnih djela i prevara, vaše lične podatke podijelit ćemo s nadležnim organima. Ako je sudskim nalogom ili drugim legitimnim zahtjevom od strane države to zatraženo, dužni smo otkriti Vaše podatke.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke

Prikupljene podatke zadržavamo 3 godine.

Kakva prava imate u vezi svojih podataka

U svakom trenutku možete podnijeti zahtjev za ostvarenje Vaših prava za podatke koji su prikupljeni u okviru korištenja web stranice viennapharm.ba.

Administrator će Vam u roku od 30 dana omogućiti da ostvarite svoja prava, ili Vas obavijestiti ako postoje opravdani razlozi za produženje roka. Za ostvarenje Vaših prava Administrator mora potvrditi Vaš identitet kao vlasnika ličnih podataka. Ako to nismo u mogućnosti učiniti, moramo odbiti Vaš zahtjev da bismo zaštitili podatke od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe.

Ako želite više informacija o tome koje kategorije podataka, u koju svrhu obrađujemo, ili ako želite ispraviti Vaše podatke, možete nas kontaktirati putem e-pošte na dpo@viennapharm.ba

Pravo na brisanje podataka (pravo na zaborav) – Zahtjev za brisanje se podnosi slanjem e-pošte na adresu dpo@viennapharm.ba. Po zaprimljenom zahtjevu za brisanje potvrdit ćemo primitak zahtjeva i pokrenuti proceduru brisanja podataka. Vaši podaci se čuvaju najkraće moguće vrijeme, ovisno o svrsi u koju su prikupljeni.

Lični podaci koje ste Vi upisali prilikom registracije ili slanja poruke kroz kontakt formu brišu se u roku od 72 sata nakon zaprimljenog zahtjeva za brisanje. Podatke koje smo prikupili automatizirano prilikom pristupa i korištenja čuvamo 3 godine, ali ih ne možemo povezati sa Vama i Vašim ličnim podacima. Svrhe čuvanja ovih podataka su zaštita sigurnosti i integriteta web stranice kao i statističke analize. Ako se rok brisanja produži zbog tehničkih ili drugih opravdanih razloga, obavijestit ćemo Vas u pisanom obliku.

Pravo na prijenos podataka – U određenim okolnostima imate pravo dobiti i ponovno upotrijebiti svoje lično podatke u strukturiranom, uobičajenom obliku i mašinski čitljivom formatu. Osim toga, u određenim slučajevima, imate pravo da takve informacije prenesete izravno trećoj strani.

Kako štitimo vaše podatke

Nijedna mrežna usluga nije u potpunosti sigurna. Ipak, ulažemo maksimalan trud kako bismo zaštitili Vaše podatke od neovlaštenog pristupa, korištenja, izmjene ili uništenja te poduzimamo sve za to potrebne mjere. U te svrhe koristimo odgovarajuće sisteme i procedure zaštite podataka. 

Kakve su procedure za narušavanje ličnih podataka

U ovoj sekciji trebate objasniti koje procedure imate pripremljene u slučaju povrede podataka, potencijalnih ili stvarnih, kao što su interni sustav obavještavanja, kontakt mehanizmi, ili nagrade za pronalazak grešaka u kodu.

Zahtjevi objavljivanja propisa industrije

Svaka promjena politike kolačića bit će objavljena kroz našu web stranicu.

Korištenjem web stranice viennapharm.ba pojedinac potvrđuje da prihvaća i u potpunosti se slaže s cjelokupnim sadržajem Politike kolačića.

Ova Politika kolačića sačinjena je 01.04.2022.